Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Esansiyel tremor

Esansiyel tremor

Esansiyel tremor (ET), spontan hareket veya duruşla ilişkili olarak ellerin, kolların, başın, sesin veya diğer vücut bölümlerinin istemsiz, ritmik, titreme veya titreme hareketleri ile karakterize yaygın bir nörolojik bozukluktur. ET’nin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

Belirtiler ve bulgular:

ET’nin ana semptomu, genellikle elleri etkileyen, ancak baş, ses ve bacaklar gibi vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilen titremelerdir. Titreme hafif veya şiddetli olabilir ve stresli, endişeli olduğunuzda veya yazı yazmak ya da bir nesneyi tutmak gibi belirli aktiviteleri yaparken daha kötü olabilir.

Diğer belirtiler şunları içerebilir:

  1. Yemek yeme, yazı yazma veya kıyafet ilikleme gibi ince motor becerilerinde zorluk
  2. Denge ve koordinasyon zorluğu
  3. Titreyen veya titreten ses titremeleri
  4. Baş sallama ve titreme hareketleri de dahil olmak üzere baş titremeleri
  5. Sosyal stigma veya tremor

Bozukluklarıyla ilişkili anksiyete veya depresyon:

ET tanısı tıbbi öykü, fizik muayene ve nörolojik muayeneye dayanarak konur. ET’yi teşhis etmek için spesifik bir laboratuvar testi yoktur, ancak titremeye neden olabilecek diğer semptomları dışlamak için belirli testler yapılabilir: B. Parkinson hastalığı, multipl skleroz, beyin tümörleri. Beyin yapısal anormalliklerini incelemek için BT ve MRI taramaları gibi nörogörüntüleme çalışmaları kullanılabilir.

Süreç:

ET tedavisi genellikle titremenin şiddetini azaltmaya yönelik ilaçları içerir. Propranolol gibi beta blokerler ve primidon gibi antiseizure ilaçlar ET tedavisinde yaygın olarak kullanılır. İlaçlar etkisiz kalırsa, derin beyin stimülasyonu veya odaklanmış ultrason gibi diğer tedaviler düşünülebilir. Kafein ve alkolden kaçınmak, yeterince uyumak ve stresi azaltmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Ayırıcı tanı:

ET’nin ayırıcı tanısı tremora neden olabilen diğer nörolojik bozuklukları içerir. B. Parkinson hastalığı, distoni, multipl skleroz. Nörolojik semptomlardan ziyade psikolojik faktörlerin neden olduğu psikojenik tremor ET’ye benzer şekilde ortaya çıkabilir. Ek olarak, bazı ilaçlar, uyuşturucular veya toksinler titremeye neden olabilir ve ET ile karıştırılabilir. Hastanın tıbbi geçmişinin, nörolojik muayenesinin ve diğer laboratuvar testlerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi, bu bozuklukların ayırt edilmesine yardımcı olabilir.