Tıbbi web sitemize hoş geldiniz!
Bu web sitesi, tıbbi terimler hakkında kapsamlı bilgi sağlamaya adanmıştır. Tıbbi terimlerin yanı sıra anatomi, fizyoloji ve patoloji gibi ilgili konuların ayrıntılı tanımlarını ve açıklamalarını sunuyoruz. Amacımız, sağlığınızla ilgili bilinçli kararlar verebilmeniz için tıbbın dilini anlamanıza yardımcı olmaktır. Ayrıca tıbbi terimler ve ilgili konular hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilecek diğer kaynaklara bağlantılar da sağlıyoruz.
Güncel paylaşımlar
-
CD40 Ligand (CD40L)
CD40 Ligand (CD40L) , CD4+ T yardımcı hücreleri, Tip 1 (Th1) ve Tip 2 (Th1), üzerinde bulunan bir transmembran proteinidir. CD40L CD40 L Reseptör etkileşimi nedir? CD40 Ligand (CD40L) CD40 L Reseptör etkileşimi hem hücre aracılı immün yanıtta hem de humoral immün yanıtta önemli bir yere sahiptir. Makrofajların ve B hücrelerinin yüzeylerinde bulunan reseptörü ile…
-
Başlık: El Yıkama Sanatı ve Bilimi: Doğru El Hijyeni İçin Kapsamlı Bir Kılavuz
El hijyeni / El Yıkama El hijyeni, enfeksiyonların yayılmasını önlemenin ve sağlığı korumanın temel taşıdır. Kendinizi ve başkalarını hastalıklardan korumanın en basit ama en etkili yollarından biri ellerinizi doğru şekilde yıkamaktır. Bu kapsamlı kılavuzda, el yıkama sanatını ve bilimini inceleyecek, bu uygulamanın önemini araştıracak ve her seferinde doğru yapmanızı sağlamak için adım adım talimatlar vereceğiz.…
-
Papilla
papilla ne demek? papilla nedir? Tıbbi bağlamda “papilla” terimi, bir doku veya organın yüzeyindeki küçük, meme ucu benzeri bir çıkıntı veya yükselti anlamına gelir. Papillalar vücudun çeşitli bölgelerinde bulunur ve bulundukları yere bağlı olarak farklı işlevler görürler. İşte vücudun farklı bölgelerindeki bazı papilla örnekleri: Tat Papillaları Saç Papillaları Dermal Papilla Böbrek Papillaları Kalbin Papiller Kasları…
-
Torakotomi
Torakotomi, torasik (göğüs) boşluğa erişmek için göğüs duvarına bir kesi yapılmasını içeren cerrahi bir prosedürdür. Bu prosedür akciğerlere, kalbe, yemek borusuna ve göğüs içindeki diğer yapılara doğrudan erişim sağlar. Torakotomi teşhis amacıyla, belirli tıbbi durumları tedavi etmek için veya daha kapsamlı cerrahi müdahalelerin bir parçası olarak gerçekleştirilebilir. Semptomlar ve İşaretler (Altta Yatan Duruma Uygulanabilir) Torakotomi…
-
Ampiyem
Ampiyem, plevra tabakaları (akciğerleri çevreleyen zarlar) arasındaki boşluk olan plevral boşlukta irin birikmesi anlamına gelir. Bu durum genellikle enfeksiyonun plevral boşluğa yayılarak enfekte sıvı veya irin oluşumuna yol açtığı pnömoninin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Belirtiler ve Bulgular: Göğüs Ağrısı Ampiyemli hastalar genellikle keskin veya bıçak saplanır gibi olabilen lokalize göğüs ağrısı yaşarlar. Ateş ve…
-
Ateşle Başa Çıkmak: Yetişkinlerde Ateş Düşürücü İlaçlar Için Kapsamlı Bir Kılavuz
yetiskinerde ates düsürücü ilaclar Yetişkinlerde yaygın bir semptom olan ateş, rahatsızlığı hafifletmek ve altta yatan nedeni yönetmek için genellikle ateş düşürücü ilaçların kullanılmasını gerektirir. Bu blogda ateş düşürücü ilaçların dünyasını, etki mekanizmalarını, yaygın türlerini, doğru kullanımını ve yüksek vücut ısısından kurtulmak isteyen yetişkinler için önemli hususları keşfedeceğiz. Ateşi Anlamak Ateş, enfeksiyon, iltihaplanma veya diğer tıbbi…
-
Kardiyopulmoner resüsitasyon
Kardiyopulmoner resüsitasyon / Resüsitasyon Tıbbi bir terim olan “kardiyopulmoner resüsitasyon “u bileşenlerine ayıralım: Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR), bir kişinin kalp atışı veya solunumu durduğunda kalbe ve beyne bir miktar kan akışını sürdürmek için tasarlanmış hayat kurtarıcı bir tekniktir. CPR’ın amacı doku ölümünü geciktirmek ve başarılı bir resüsitasyon için kısa fırsat penceresini uzatmaktır. CPR için Yaygın Nedenler…
-
Idrar Yanma Hissinin Gizemini Çözmek: Nedenleri ve Çözümleri – Idrar yaparken yanmaIdrar
idrar yaparken yanma / idrar yolu enfeksiyonu İnsan vücudunun sıkıntıya işaret etmek için kendine özgü yolları vardır ve bu tür rahatsız edici semptomlardan biri de idrar yaparken yanma hissidir. Eğer bu ateşli rahatsızlığı daha önce yaşadıysanız, yalnız değilsiniz. Bu blogda, bu yaygın sorunun potansiyel nedenlerini inceleyecek, ne zaman endişe kaynağı olabileceğini araştıracak ve işerken yanmayı…
-
Beyin omurilik sıvısı (BOS)
Beyin omurilik sıvısı (BOS), merkezi sinir sisteminin hayati bir bileşenidir ve beyin ile omuriliği çevreleyen koruyucu ve besleyici bir sıvı olarak işlev görür.
-
Taze donmuş plazma (TDP)
Taze donmuş plazma (TDP) nedir ve kullanım edikasyonu nelerdir? Tanım Taze donmuş plazma (TDP) tam kandan ayrıştırılarak bağıştan kısa bir süre sonra çok düşük bir derecede dondurularak elde edilen bir kan bileşenidir. Pıhtılaşma faktörleri, proteinler ve kanın pıhtılaşması ve uygun vasküler fonksiyonun sürdürülmesi için gerekli maddeler bakımından zengindir. İçerik Taze donmuş plazmanın tipik olarak içerdiği…
-
Ketamin nedir? Ketamin ne için kullanılır? Ketamin Türkiye’de yasak mı?
Ketaminin Terapötik Potansiyelini Keşfetmek: Kapsamlı Bir Genel Bakış; Ketamin nedir? İlk olarak 1960’larda anestezik olarak geliştirilen ketamin, geleneksel tıbbi kullanımının yanı sıra kayda değer terapötik potansiyeli nedeniyle büyük ilgi görmüştür. Genellikle eğlence veya parti ortamlarıyla ilişkilendirilse de, ketaminin tıptaki rolü artmış, çeşitli psikiyatrik ve nörolojik durumların tedavisinde umut verici olduğunu göstermiştir. Tarihçe ve Farmakoloji Ketamin,…
-
CT taraması
CT taraması nedir? BT taraması veya bilgisayarlı tomografi taraması, vücudun ayrıntılı kesitsel görüntülerini oluşturmak için X ışınlarını ve bilgisayar işlemeyi kullanan tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. İç yapıların net ve kapsamlı görüntülerini sağlayarak sağlık uzmanlarının çeşitli tıbbi durumları teşhis etmesine ve değerlendirmesine yardımcı olan değerli bir tanı aracıdır. İşte BT taramasının temel yönlerinin ayrıntılı bir açıklaması:…
-
Kolesterol
Kolesterol, vücudun normal işleyişi için çok önemli olan bir tür yağlı madde veya lipittir. Hücre zarlarının temel bir bileşenidir ve hormonların, D vitamininin ve yağların sindirimine yardımcı olan safra asitlerinin sentezi için bir öncü görevi görür. Kolesterol karaciğer tarafından üretilir ve yediğimiz gıdalardan da elde edilir. İki temel kolesterol türü vardır: Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (LDL)…
-
Manyetik Rezonans Görüntüleme
Manyetik Rezonans Görüntüleme nedir? Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), vücudun iç yapılarının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için güçlü mıknatıslar, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanan tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. Yumuşak dokuların yüksek çözünürlüklü görüntülerini sağlayan non-invaziv ve çok yönlü bir görüntüleme yöntemidir ve özellikle beyin, omurilik, eklemler, kaslar ve iç organların görüntülenmesi için kullanışlıdır. İşte MRG’nin temel…
-
Homeostaz
Homeostaz ne demek? Homeostaz, biyoloji ve tıpta temel bir kavramdır ve bir organizmanın veya sistemin dış değişiklikler karşısında iç istikrarını ve dengesini koruma yeteneğini tanımlar. Hücresel işlev için nispeten sabit ve optimal bir durum sağlamak üzere vücudun kendi iç ortamını düzenlediği süreçtir. Bu dinamik denge, canlı organizmaların düzgün işleyişi için gereklidir. Homeostaz ile ilgili kilit…
-
Prognoz
Prognoz ne demek? Tıbbi bir terim olan “prognoz”, bir hastalığın veya tıbbi durumun muhtemel seyrini ve sonucunu ifade eder. Durumun gelecekteki ilerlemesini ve iyileşme veya kötüleşme şansını tahmin etmeyi içerir. Prognoz, hastalığın doğası, bireyin genel sağlık durumu, mevcut tedavilerin etkinliği ve diğer ilgili hususlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlere dayalı olarak sağlık uzmanları tarafından yapılan…
-
Semptom
Tıbbi bağlamda semptomlar, etkilenen birey tarafından deneyimlenen veya hissedilen bir hastalığın, durumun veya bozukluğun öznel belirtilerini veya tezahürlerini ifade eder. Bunlar genellikle hasta tarafından rapor edilir ve vücudun normal işleyişinden sapan çok çeşitli fiziksel veya psikolojik değişiklikleri içerebilir. Semptomlar hastanın kendi sağlığına ilişkin algılarıdır ve sağlık uzmanları için tıbbi durumların tanımlanması ve teşhis edilmesinde önemli…
-
Teşhis
Teşhis ne demek? Tıbbi bağlamda teşhis, bir hastalığın veya durumun doğasının ve nedeninin tanımlanması ve belirlenmesi anlamına gelir. Bir sağlık uzmanının, genellikle bir doktorun, bireyi etkileyen belirli bir hastalık veya tıbbi durum hakkında bir sonuca varmak için hastanın semptomlarını, tıbbi geçmişini ve çeşitli tanı testlerinin sonuçlarını değerlendirdiği süreçtir. Teşhis süreci tipik olarak aşağıdaki adımları içerir:…
-
Fizyoloji
Fizyoloji ne demek? Fizyoloji, canlı organizmaların ve onların parçalarının normal işlevleriyle ilgilenen biyoloji dalıdır. Tek hücreli bakterilerden insanlar gibi karmaşık çok hücreli organizmalara kadar canlı organizmaların yaşamı sürdürmek için çeşitli işlevlerini nasıl yerine getirdiklerine odaklanan bilimsel bir disiplindir. Özellikle insan fizyolojisi, insan vücudunun nasıl çalıştığıyla ilgilenir. Bu, organların, dokuların, hücrelerin işlevlerini ve hatta çeşitli fizyolojik…
-
Fetüs veya yenidoğanın hemolitik hastalığı
Fetüs veya yenidoğanın hemolitik hastalığı nedir ve kimlerde gözükür? Tanım Fetüs veya yenidoğanın hemolitik hastalığı, fetüs veya yenidoğanın kırmızı kan hücrelerinin anne tarafından üretilen antikorlar tarafından hemolize uğratılmasını tanımlar ve alloimmune bir drumumdur. Patofizyoloji Kan grubu 0 olan annelerin ile kan grubu A veya B olan fetüs veya yenidoğanlarda görülür. Bunun nedeni, kan grubu 0…