Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Wada testi

Wada testi

İntrakarotid amobarbital prosedürü (IAP) olarak da bilinen Wada testi, beyindeki dil ve hafıza fonksiyonunun lateralizasyonunu değerlendirmek için kullanılan tıbbi bir prosedürdür. Genellikle epilepsi, beyin tümörleri veya cerrahi müdahale gerektirebilecek diğer nörolojik durumların tedavisi için ameliyattan önce yapılır.

Wada testi sırasında hastanın bacağındaki femoral artere bir kateter yerleştirilir ve karotid artere kadar ilerletilir. Ardından, tipik olarak amobarbital olan bir barbitürat ilacı beynin bir tarafındaki şahdamarına enjekte edilir. Bu, beynin o taraftaki yarım küresini geçici olarak uyuşturarak hastanın geçici olarak konuşamamasına veya vücudunun karşı tarafını hareket ettirememesine neden olur. Daha sonra hastaya dil ve hafıza işlevini değerlendirmek için bir dizi bilişsel test uygulanır.

İlk enjeksiyon tamamlandıktan ve testler bir tarafta tamamlandıktan sonra, aynı prosedür beynin diğer tarafında tekrarlanır. Bu, beynin her iki yarım küresindeki dil ve hafıza işlevinin karşılaştırılmasına olanak tanır.

Wada testinin gerçekleştirilmesi tipik olarak yaklaşık 30-60 dakika sürer ve sedasyon altında yapılır. Genellikle güvenli kabul edilir, ancak her invaziv prosedürde olduğu gibi, kanama veya enfeksiyon gibi küçük bir komplikasyon riski vardır.

Wada testinin sonuçları cerrahi planlamayı yönlendirmeye yardımcı olabilir ve tıbbi ekibe beynin hangi bölgelerinin dil ve hafıza işlevi için kritik olduğu hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Bu bilgi, afazi (dil bozukluğu) veya amnezi (hafıza kaybı) gibi ameliyat sonrası komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabileceğinden, bu kritik bölgelerde veya yakınlarında ameliyat geçiren hastalar için özellikle önemlidir.