Ürik asit, vücutta pürinlerin parçalanması sırasında üretilen doğal bir atık üründür. Pürinler, başta kırmızı et ve deniz ürünleri olmak üzere birçok gıdada bulunur. Ürik asit normalde böbrekler yoluyla vücuttan süzülür ve idrarla atılır. Ancak ürik asit seviyeleri çok yükseldiğinde, eklemlerde ürik asit kristallerinin oluşmasına yol açarak gut hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Hiperürisemi olarak bilinen kandaki yüksek ürik asit seviyeleri, böbrek taşı, böbrek hastalığı ve kardiyovasküler hastalık gibi diğer sağlık durumları için de bir risk faktörü olabilir.
Yüksek ürik asit seviyeleri için risk faktörleri arasında pürin oranı yüksek bir diyet, obezite, bazı ilaçlar (diüretikler gibi) ve bazı tıbbi durumlar (hipertansiyon, diyabet ve metabolik sendrom gibi) yer alır.
Hiperürisemi teşhisi tipik olarak kandaki ürik asit seviyesini ölçmek için bir kan testini içerir. Tedavi, pürin açısından zengin gıdaların alımını azaltmak ve hidrasyonu artırmak için yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra ürik asit seviyelerini düşürmek veya eklemlerde ürik asit kristallerinin oluşumunu önlemek için ilaçları içerebilir.
Kaynaklar:
- Arthritis Foundation. (2021). What is Uric Acid? Retrieved from https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/what-is-uric-acid
- National Kidney Foundation. (2021). Uric Acid and Kidney Disease. Retrieved from https://www.kidney.org/atoz/content/uric-acid
- Mayo Clinic. (2021). Hyperuricemia (High Uric Acid). Retrieved from https://www.mayoclinic.org/symptoms/hyperuricemia/basics/definition/sym-20050607
Merhaba arkadaşlar,
Ben, tibbiterimler.com’un kurucularından biriyim. Amacımız, tıbbi bilgiyi daha anlaşılır ve basit bir şekilde sunmaktır. İnsanlar genellikle düşündüklerinden daha karmaşık hale getiriyorlar. Aksine, sadece anlayan biri basitleştirebilir.
Keyifli okumalar:)