Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Rossolimo işareti

Rossolimo işareti

Rossolimo-Katz işareti olarak da bilinen Rossolimo işareti, nörolojik durumların, özellikle de merkezi sinir sistemini etkileyen durumların değerlendirilmesinde kullanılan tıbbi bir işarettir. Adını, işareti ilk kez 1897 yılında tanımlayan Rus nörolog Sergei Korsakoff Rossolimo’dan almıştır.

Rossolimo’nun işaret testini gerçekleştirmek için doktor hastanın ayak topuna baş veya işaret parmağıyla sert ve hızlı bir baskı uygular. Tepki, ayak parmaklarında refleksif bir hareketin varlığı ya da yokluğu açısından gözlemlenir. Normalde ayak parmakları, plantar fleksiyon olarak bilinen bir refleks olan uyarana yanıt olarak aşağı doğru kıvrılır.

Ancak omurilik yaralanmaları, multipl skleroz veya inme gibi belirli nörolojik rahatsızlıkları olan hastalarda refleks olmayabilir veya değişebilir. Bu durumlarda, ayak parmakları aşağı doğru kıvrılmak yerine yukarı doğru hareket edebilir veya dışa doğru yayılabilir, bu da pozitif bir Rossolimo işaretini gösterir.

Rossolimo işaretinin pozitif olması, motor sinyalleri beyinden omuriliğe ve nihayetinde vücut kaslarına taşıyan bir grup sinir lifi olan piramidal kanalda hasar veya işlev bozukluğu olduğunu gösterir. Bu işaret omurilik yaralanmaları, beyin tümörleri ve bazı dejeneratif nörolojik hastalıklar gibi durumların teşhisine yardımcı olmak için kullanılabilir.

Pozitif bir Rossolimo işaretinin herhangi bir duruma özgü olmadığını ve çeşitli nörolojik bozukluklarda mevcut olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu işaret, doktorların tanı koymak için kullandıkları bilgilerden yalnızca biridir ve kesin tanıya ulaşmak için genellikle diğer nörolojik testler ve görüntüleme çalışmalarıyla birlikte kullanılır.