Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Otizm spektrum bozuklukları

Otizm spektrum bozuklukları

Otizm spektrum bozuklukları (OSB) iletişimi, sosyal etkileşimleri ve davranışları etkileyen nörogelişimsel bozukluklardır. Bu bir spektrum bozukluğu olduğundan, semptomlar ve şiddeti kişiden kişiye büyük ölçüde değişir.

Anlamı:
OSB, bir kişinin bilgiyi nasıl işlediğini ve etrafındaki dünyayla nasıl etkileşime girdiğini etkileyen bir bozukluktur. Bu durum genellikle erken çocukluk döneminde teşhis edilir ve erkekleri kızlardan daha sık etkiler. OSB’nin kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Belirtiler ve İşaretler:
OSB’nin belirti ve bulguları kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Gecikmiş dil gelişimi veya dilin tamamen yokluğu
  • Diğer çocuklarla oynamaya ilgi göstermeme, arkadaş edinme ve arkadaş kalmada zorluk ve empati eksikliği veya başkalarının duygularını anlamama gibi sosyal etkileşimde zorluk
  • İleri geri sallanma, el çırpma veya oyuncakları sıraya dizme gibi tekrarlayan davranışlar veya rutinler
  • Belirli dokulara veya seslere karşı isteksizlik gibi duyusal hassasiyetler
  • Rutin değişikliklerde veya geçişlerde zorluk
  • Ağrı veya rahatsızlığı görmezden gelmek veya küçük bir rahatsızlığa aşırı tepki vermek gibi duyusal girdilere alışılmadık tepkiler

Teşhis:
OSB tipik olarak gözlem, gelişimsel tarama ve tanısal değerlendirmelerin bir kombinasyonu ile teşhis edilir. Doktorlar tipik olarak çocuğun davranışlarını ve sosyal etkileşimini gözlemleyecek, ebeveynlere ve bakıcılara çocuğun gelişimsel geçmişi hakkında sorular soracak ve gelişimsel tarama testleri yapacaktır. OSB tanısından şüpheleniliyorsa, bir uzman tarafından bilişsel ve davranışsal testleri, iletişim ve dil değerlendirmelerini ve genetik testleri içerebilecek bir tanısal değerlendirme yapılacaktır.

Tedavi:
OSB’nin tedavisi yoktur, ancak erken müdahale ve tedavi, bozukluğu olan bireyler için sonuçları ve yaşam kalitesini iyileştirebilir. Tedavi tipik olarak davranış ve iletişim terapisi, anksiyete ve DEHB gibi eşlik eden durumlar için ilaç tedavisi ve ebeveyn ve bakıcı destek hizmetlerinin bir kombinasyonunu içerir. Davranış terapisi, sosyal becerileri geliştirmeye ve sorunlu davranışları azaltmaya odaklanan uygulamalı davranış analizini (ABA) ve otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin sosyal durumlarla nasıl başa çıktıklarını ve ilişkiler kurduklarını içerir. öğrenmenize yardımcı olacak sosyal beceri eğitimini içerebilir

Ayırıcı tanı:
OSB’nin ayırıcı tanısında göz önünde bulundurulması gereken diğer tıbbi durumlar arasında zihinsel engellilik, konuşma bozuklukları, anksiyete veya duygudurum bozuklukları yer alır.

Özetle, otizm spektrum bozuklukları iletişimi, sosyal etkileşimleri ve davranışları etkileyen nörogelişimsel bozukluklardır. Durum genellikle erken çocukluk döneminde teşhis edilir ve erkekleri kızlardan daha sık etkiler. Teşhis gözlem, gelişimsel tarama ve tanısal değerlendirmeyi içerir. Tedavi tipik olarak davranış ve iletişim terapisi, ilaç uygulaması ve destek hizmetlerinin bir kombinasyonunu içerir. Ayırıcı tanı diğer gelişimsel bozuklukları ve komorbiditeleri içerir.