Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Miyokard enfarktüsü (Kalb krizi)

Miyokard enfarktüsü (Kalb krizi)

Tanım

Miyokard enfarktüsü (MI), kalbe giden kan akışının engellenmesiyle ortaya çıkan ve kalp kasına zarar veren bir kalp krizi türüdür.

Patofizyoloji

Miyokard enfarktüsü, genellikle arter duvarında plak birikmesi nedeniyle bir koroner arter tıkandığında meydana gelir. Bu tıkanıklık, oksijen bakımından zengin kanın kalp kasına ulaşmasını engelleyerek onun hasar görmesine veya ölmesine neden olur. Kalp kasındaki hasar göğüs ağrısına, nefes darlığına ve diğer semptomlara yol açabilir.

Semptomlar ve Bulgular

Miyokard enfarktüsünün en yaygın semptomu göğüs ağrısı veya rahatsızlıktır. Bu ağrı sıkışma, ezilme veya yanma hissi olarak tanımlanabilir. Diğer semptomlar nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi, terleme ve kollarda, sırtta, boyunda, çenede veya midede ağrı içerebilir.

Teşhis

Miyokard enfarktüsü genellikle fizik muayene, tıbbi öykü ve elektrokardiyogram (EKG), ekokardiyogram ve kan testleri gibi testlerin sonuçlarına göre teşhis edilir.

Tedavi ve Ana İlaçlar

Miyokard enfarktüsü tedavisi, kalp kasına daha fazla zarar verme riskini azaltan aspirin, beta blokerler, ACE inhibitörleri ve statinler gibi ilaçları içerir. Diğer tedaviler, kalbe kan akışını eski haline getirmek için anjiyoplasti veya baypas ameliyatını içerebilir.

Ayırıcı tanı

Miyokard enfarktüsüne benzer semptomlara neden olabilecek diğer durumlar arasında anjina, pulmoner emboli, aort diseksiyonu ve perikardit yer alır.