Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Mide

Mide

Mide, sindirim sisteminin üst karın bölgesinde yer alan kaslı bir organdır. Ana işlevi yiyecekleri parçalamak ve sindirmek, ardından daha fazla emilim ve işleme için yavaş yavaş ince bağırsağa salmaktır.

Mide dört ana bölgeden oluşur: kardia, fundus, gövde ve pilor. Kardia, midenin yemek borusuna en yakın üst kısmıdır. Fundus midenin yuvarlak üst kısmıdır ve gövde ana merkezi bölgedir. Pilor, midenin ince bağırsağa en yakın olan en alt kısmıdır.

Mide, proteinleri ve diğer makro besin maddelerini parçalamaya yardımcı olan hidroklorik asit ve sindirim enzimleri salgılayan hücreler içeren özel bir astarla kaplıdır. Mide ayrıca yiyecekleri daha küçük parçacıklara ayırmak için kas duvarlarında karıştırır ve ezer.

Mide, açlığı uyarmak veya bastırmak için beyne sinyal gönderen hormonları serbest bırakarak iştah ve açlığın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca yiyeceklerin ince bağırsağa salınma hızını kontrol ederek kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu, glikozun kan dolaşımına emilme hızını etkiler.

Ülser, gastrit ve kanser gibi çeşitli tıbbi durumlar mideyi etkileyebilir. Ülserler midenin mukoza zarında oluşabilen açık yaralardır ve bakteriyel enfeksiyonlardan veya nonsteroid antienflamatuar ilaçların (NSAID’ler) uzun süreli kullanımından kaynaklanabilir. Gastrit, enfeksiyonlar, alkol tüketimi veya diğer faktörlerin neden olduğu mide zarının iltihaplanmasıdır. Mide kanseri, uzun süreli iltihaplanma ve bakteriyel enfeksiyonun bir sonucu olarak mide zarında gelişen nispeten nadir ancak ciddi bir durumdur.

Mide rahatsızlıklarının teşhisi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli görüntüleme testlerini içerir: B. Üst endoskopi veya BT taraması. Tedavi seçenekleri spesifik bozukluğa bağlıdır ve ilaçları, yaşam tarzı değişikliklerini veya ameliyatı içerebilir.
Genel olarak, mide sindirim sisteminin hayati bir organıdır ve yiyeceklerin parçalanması ve sindirilmesinde önemli bir rol oynar. Bir doktora görünerek midenizin düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz.