Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Kompartman sendromu

Kompartman sendromu

Kompartman sendromu, bir kas kompartmanı içindeki basınç arttığında ortaya çıkan ve dokulara giden kan akışının ve oksijenin azalmasına neden olan tıbbi bir durumdur. Bu durum ciddi doku hasarına neden olabilir ve tedavi edilmezse kalıcı doku ve sinir hasarına, hatta uzuv amputasyonuna yol açabilir.

İki tür kompartman sendromu vardır: akut ve kronik. Akut kompartman sendromu tıbbi bir acil durumdur ve tipik olarak kırık veya ezilme yaralanması gibi travmatik bir yaralanmadan sonra ortaya çıkarken, kronik kompartman sendromu zaman içinde kademeli olarak ortaya çıkar ve genellikle tekrarlayan hareket veya egzersizle ilişkilidir.

Kompartman sendromunun en yaygın semptomları arasında yaralanmayla orantısız şiddetli ağrı, şişme ve etkilenen bölgede uyuşma veya karıncalanma yer alır. Şiddetli vakalarda, etkilenen uzuv veya kas soluk, soğuk ve nabızsız hale gelebilir.

Kompartman sendromunun teşhisi tipik olarak fiziksel muayenenin yanı sıra etkilenen kas kompartmanı içindeki basıncın ölçülmesini içerir. Kompartman sendromunun tedavisi, etkilenen kompartman içindeki basıncın azaltılmasını içerir; bu da ameliyat, ilaç tedavisi veya diğer müdahaleleri içerebilir.

Kaynaklar: