Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Harrison oluğu

Harrison oluğu

Harrison oluğu, raşitizm hastası bazı çocukların göğüs duvarında görülebilen yatay bir oluk veya çöküntü anlamına gelen tıbbi bir durumdur. Raşitizm, vücudun kalsiyumu emmesi ve güçlü kemikleri koruması için gerekli olan D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır.

Oluk, adını 1903 yılında bu durumu ilk kez tanımlayan doktor Reginald Harrison’dan almıştır. Harrison oluğu tipik olarak şiddetli ve tedavi edilmemiş raşitizmi olan 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür.

Oluk, diyaframın hemen üzerinde, göğüs duvarının alt kısmı boyunca uzanan yatay bir çizgi olarak görünür. Diyaframın, kalsiyum eksikliği nedeniyle vücudun ağırlığını taşıyamayan yumuşamış göğüs kafesi üzerindeki baskısından kaynaklanır.

Harrison oluğu görünümüne ek olarak, raşitizmli çocuklarda kemik ağrısı, kas güçsüzlüğü, büyüme ve gelişmede gecikme ve bacak, omurga ve pelvis deformiteleri gibi başka semptomlar da görülebilir.

Raşitizm tedavisi, D vitamini ve kalsiyum takviyesinin yanı sıra güneş ışığına maruz kalma ve bu besinler açısından zengin bir diyet içerir. Ağır vakalarda, kemik deformitelerini düzeltmek için diş teli veya ameliyat gerekebilir.

Raşitizm gelişmiş ülkelerde nispeten nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen, güneşe sınırlı maruz kalma, yetersiz beslenme veya besin emilimini bozan gastrointestinal bozukluklar gibi belirli popülasyonlarda hala ortaya çıkabilir.

Genel olarak Harrison oluğu, altta yatan ciddi bir tıbbi duruma işaret edebilen önemli bir fiziksel bulgudur. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimi için doğru beslenme ve güneş ışığına maruz kalmanın önemini hatırlatır.