Zika virüsü hastalığı, Zika virüsünün neden olduğu viral bir enfeksiyondur ve öncelikle enfekte Aedes sivrisineklerinin ısırması yoluyla yayılır. Cinsel temas yoluyla ve hamile bir kadından hamilelik veya doğum sırasında fetüse de bulaşabilir.
Zika virüsü ile enfekte olan çoğu kişide semptomlar görülmez ve görülen kişilerde de tipik olarak ateş, döküntü, eklem ağrısı ve kırmızı gözler gibi hafif semptomlar görülür. Belirtiler genellikle birkaç gün ila bir hafta sürer ve dang humması ve chikungunya gibi sivrisinek kaynaklı diğer hastalıkların belirtilerine benzer.
Bununla birlikte, hamilelik sırasında Zika virüsü enfeksiyonu, mikrosefali (bebeğin kafasının normalden daha küçük olduğu bir durum) ve diğer beyin anormallikleri ve gelişim sorunları da dahil olmak üzere ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. Bu nedenle hamile kadınların Zika virüsünün endemik olduğu bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları ve sivrisinek ısırıklarını önlemek için önlem almaları tavsiye edilir.
Zika virüsü hastalığının teşhisi tipik olarak virüsün varlığını tespit etmek için kan testleri veya idrar testleri yoluyla yapılır. Şu anda Zika virüsü hastalığı için spesifik bir tedavi yoktur ve tedavi genellikle semptomları hafifletmeye odaklanır.
Zika virüsü hastalığının önlenmesi, sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için böcek kovucu kullanmak, uzun kollu gömlek ve pantolon giymek ve ekranlı veya klimalı odalarda kalmak gibi önlemler almayı içerir. Ayrıca, virüsün cinsel yolla bulaşmasını önlemek için bireyler cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanmalı ve hamile kadınlar Zika virüsünün endemik olduğu bölgelere seyahat etmekten kaçınmalıdır.
Merhaba arkadaşlar,
Ben, tibbiterimler.com’un kurucularından biriyim. Amacımız, tıbbi bilgiyi daha anlaşılır ve basit bir şekilde sunmaktır. İnsanlar genellikle düşündüklerinden daha karmaşık hale getiriyorlar. Aksine, sadece anlayan biri basitleştirebilir.
Keyifli okumalar:)