Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

Sözlük » sözlük » Sarı humma

Sarı humma

Sarı humma, özellikle Güney Amerika ve Afrika’nın tropikal bölgelerinde enfekte sivrisineklerin ısırması yoluyla insanlara bulaşan viral bir enfeksiyondur.

Semptomlar:

Sarıhumma belirtileri tipik olarak ilk enfeksiyondan üç ila altı gün sonra başlar ve ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusmayı içerir. Birkaç gün sonra bazı hastalarda sarılık (cilt ve gözlerin sararması), kanama ve organ yetmezliğine neden olabilen daha şiddetli bir hastalık formu gelişir.

Teşhis

Sarıhumma teşhisi, klinik semptomlar ve virüsün veya ona karşı antikorların varlığı için kan testleri de dahil olmak üzere laboratuvar testlerinin bir kombinasyonuna dayanmaktadır.

Tedavi: Tedavi:

Sarıhumma için spesifik bir antiviral tedavi yoktur, bu nedenle tedavi semptomları yönetmeye ve komplikasyonları önlemeye odaklanır. Bu, dinlenme, sıvılar, ağrı kesiciler ve bulantı ve kusma tedavisini içerebilir. Ağır vakalarda hastaneye yatış ve kan nakli ve diyaliz gibi destekleyici bakım gerekli olabilir.

Ayırıcı tanı:

Sarıhumma belirtileri dang humması, Zika virüsü ve sıtma gibi diğer viral enfeksiyonların belirtilerine benzer, bu nedenle diğer olası tanıları göz önünde bulundurmak önemlidir. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı diğer durumları ekarte etmek için ek testler veya görüntüleme çalışmaları yapabilir.