Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

Sözlük » sözlük » Kardiyopulmoner resüsitasyon

Kardiyopulmoner resüsitasyon

Kardiyopulmoner resüsitasyon / Resüsitasyon

Tıbbi bir terim olan “kardiyopulmoner resüsitasyon “u bileşenlerine ayıralım:

  1. Kardiyo-: Bu ön ek kalp ile ilgilidir. Tıbbi terminolojide “kardiyo” kalp ile ilgili her şeyi ifade eder.
  2. Pulmoner: Bu son ek akciğerlerle ilgilidir. “Pulmoner” akciğerler veya solunum sistemi ile ilgili her şeyi ifade eder.
  3. Resüsitasyon: Bu terim, yaşamı yeniden canlandırma veya geri getirme sürecini içerir. Tıbbi bağlamda, genellikle solunumu durmuş veya kalbi durmuş bir kişinin yeniden canlandırılmasını ifade eder.
Resüsitasyon

Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR), bir kişinin kalp atışı veya solunumu durduğunda kalbe ve beyne bir miktar kan akışını sürdürmek için tasarlanmış hayat kurtarıcı bir tekniktir. CPR’ın amacı doku ölümünü geciktirmek ve başarılı bir resüsitasyon için kısa fırsat penceresini uzatmaktır.

CPR için Yaygın Nedenler

  1. Kalp Durması: Kalp krizi, aritmi veya diğer kardiyak sorunlar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ani bir kalp fonksiyonu kaybı.
  2. Solunum Durması: Genellikle boğulma, boğulma veya ciddi solunum koşullarından kaynaklanan solunumun durması.

CPR’ın Bileşenleri

CPR tipik olarak göğüs kompresyonları ve kurtarma nefeslerinin bir kombinasyonunu içerir. Amerikan Kalp Derneği (AHA), kalp masajı yapmak için aşağıdaki temel yönergeleri sunmaktadır:

Göğüs Kompresyonları:

  • Kurtarıcı bir elinin topuğunu kazazedenin göğsünün ortasına yerleştirir.
  • Kurtarıcı, göğsü dakikada 100-120 kompresyon hızında en az 2 inç derinliğinde sıkıştırmak için üst vücut ağırlığını kullanır.

Kurtarma Nefesleri

30 kompresyondan sonra, kurtarıcı kazazedenin başını hafifçe geriye yatırarak ve ağzına nefes vererek iki kurtarma nefesi verir.

CPR’ın Teşhisi ve Etkinleştirilmesi

Bir kişi tepkisiz kaldığında ve normal nefes almadığında kalp masajı başlatılır. Acil durumlarda, çevredekilerin yardım çağırmaları (Acil Sağlık Hizmetlerini aktive etmeleri) ve bu konuda eğitim almışlarsa kalp masajına başlamaları teşvik edilir.

AED ile tedavi

Kalp masajına ek olarak, otomatik harici defibrilatör (AED) mevcutsa, normal ritmi yeniden sağlamak için kalbe elektrik şoku vermek için kullanılabilir.

Ayırıcı Tanı

CPR ihtiyacı çeşitli tıbbi acil durumlarda ortaya çıkar ve altta yatan nedenler farklılık gösterebilir. Ayırıcı tanılar arasında kardiyak sorunlar, solunum sorunları, travma veya yaşamı tehdit eden diğer durumlar yer alabilir.

Kalp masajı, acil durumlarda hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırabilen kritik bir müdahaledir. CPR’ı etkili ve güvenli bir şekilde uygulamak için uygun eğitimi almak çok önemlidir.