Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Ortostatik hipotansiyon

Ortostatik hipotansiyon

Ortostatik hipotansiyon (OH), ayakta dururken veya dik bir pozisyondayken kan basıncında ani bir düşüşle karakterize bir durumdur. Genellikle ortostatik hipotansiyon olarak adlandırılır. Ortostatik hipotansiyon, vücut dik pozisyonda kan basıncını ve beyne ve diğer hayati organlara kan akışını korumak için yeterli telafiyi yapmadığında ortaya çıkar.

Anlamı:

Ortostatik hipotansiyon, ayakta durduktan veya ayakta durduktan sonraki 3 dakika içinde kan basıncında bir düşüş (genellikle sistolik basınçta en az 20 mmHg’lik bir düşüş veya diyastolik basınçta 10 mmHg’lik bir düşüş) olarak tanımlanır.

Belirtiler ve bulgular:

  1. Baş dönmesi veya sersemlik:
    Ortostatik hipotansiyonu olan kişiler ayakta dururken genellikle baş dönmesi, sersemlik ve hatta baygınlık hissederler.
  2. Bulanık görme:
    Göze giden kan akışının azalması nedeniyle görme bulanıklaşabilir veya kararabilir.
  3. Bayılma:
    Ciddi vakalarda ortostatik hipotansiyon, geçici bir bilinç kaybı olan bayılmaya neden olabilir.
  4. Zayıflık ve yorgunluk:
    Bazı kişiler, özellikle uzun süre ayakta durduktan sonra genel halsizlik ve yorgunluk yaşayabilir.
  5. Bilişsel Bozukluk:
    Ortostatik hipotansiyon bilişsel işlevi bozar ve zayıf konsantrasyon, kafa karışıklığı ve hafıza sorunlarına yol açabilir.

Teşhis

Ortostatik hipotansiyonun teşhisi tıbbi öykü, fizik muayene ve spesifik testlerin bir kombinasyonunu gerektirir. Şunları içerebilir:

  1. Kan basıncı ölçümü:
    Kan basıncı hasta yatarken ve ayakta durduktan sonra ölçülür ve duruş değişikliklerine bağlı olarak kan basıncındaki düşüş değerlendirilir.
  2. Semptom değerlendirmesi:
    Kişilere ayağa kalkarken baş dönmesi veya bayılma gibi semptomlar ve bunların ne zaman başladığı sorulur.
  3. Aktif ayakta durma veya eğik masa testi:
    Bazı durumlarda hastalar resmi bir eğik masa muayenesinden de geçebilir. Bu test hastayı dik bir pozisyona yerleştirir ve kan basıncı ve kalp atış hızındaki değişiklikleri izler.
  4. Kan testi:
    Anemi, diyabet ve adrenal yetmezlik gibi ortostatik hipotansiyona neden olabilecek altta yatan bozuklukları kontrol etmek için kan testleri yapılabilir.
  5. Otonom fonksiyonel test:
    Duruştaki değişikliklere otonom sinir sistemi yanıtını değerlendirmek için eğik masa testi ve otonom fonksiyon testleri gibi özel testler yapılabilir

Ortostatik hipotansiyon tedavisi semptomları hafifletmeyi ve altta yatan nedeni tedavi etmeyi amaçlar.

Yaklaşımlar şunları içerir:

  1. Yaşam tarzı değişiklikleri:
    Sıvı ve tuz alımının artırılması, varis çorabı giyilmesi ve uzun süre ayakta durmaktan kaçınılması kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  2. Dozajlama:
    Ortostatik hipotansiyonu tedavi etmek için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Bunlar arasında fludrokortizon (sıvı retansiyonunu artırmak için kullanılır), midodrin (kan damarlarını daraltmak için kullanılır) veya kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan diğer ilaçlar yer alabilir.
  3. Altta yatan hastalıkların yönetimi:
    Ortostatik hipotansiyon diyabet veya Parkinson hastalığı gibi altta yatan bir bozukluktan kaynaklanıyorsa, altta yatan bozukluğun tedavisi semptomları iyileştirmek için önemlidir.
  4. Fiziksel önlemler:
    Ayakta durmadan önce bacak bacak üstüne atmak, çömelmek ve eğilmek gibi teknikler beyne giden kan akışını artırabilir ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Ayırıcı tanı:

Ortostatik hipotansiyon, baş dönmesi ve bayılmanın diğer nedenlerinden ayırt edilmelidir. Ayırıcı tanılar arasında aritmiler, vazovagal senkop, bazı ilaçlar, iç kulak bozuklukları veya diğer otonom sinir sistemi bozuklukları yer alabilir.

Ortostatik hipotansiyonun erken tespiti ve uygun tedavisi semptomları en aza indirmek, düşmeleri önlemek ve yaşam kalitesini artırmak için önemlidir. Nörolog gibi bir tıp uzmanıyla konuşun

Doğru bir teşhis ve bireysel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış uygun bir tedavi planı için bir doktora veya kardiyoloğa görünmeniz önerilir.