Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Myastenia gravis

Myastenia gravis

Myastenia gravis (MG), sinirlerden kaslara sinyal iletimini etkileyen nöromüsküler bir hastalıktır. Vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sinirlerden sinyal alan kas hücrelerindeki reseptörlere saldırdığı otoimmün bir hastalıktır. Bu, özellikle göz ve göz kapağı hareketini, yüz ifadesini, çiğnemeyi, yutkunmayı ve konuşmayı kontrol eden kaslarda kas güçsüzlüğü ve yorgunluğu ile sonuçlanır.

Belirtiler ve Bulgular:
Miyastenia gravis belirtileri değişiklik gösterebilir, ancak bazı yaygın olanlar şunlardır:

  • Aktivite sırasında artan ve dinlendikten sonra iyileşen kas güçsüzlüğü
  • Sarkık göz kapakları (pitozis)
  • Çift görme (diplopi)
  • Konuşma güçlüğü
  • Çiğneme ve yutma güçlüğü
  • Boyun, kollar ve bacaklarda güçsüzlük

Teşhis
Miyastenia gravis tanısı tipik olarak semptomlar, tıbbi geçmiş ve fizik muayenenin bir kombinasyonuna dayanır. Ek tanısal testler arasında antikorları kontrol etmek için kan testleri, sinir iletim çalışmaları, sinir sinyallerine kas tepkisini ölçmek için elektromiyografi (EMG) ve BT veya MRI gibi görüntüleme çalışmaları yer alabilir.

Tedavi:
Miyastenia gravis tedavisi ilaçların, yaşam tarzı değişikliklerinin ve bazen de ameliyatın bir kombinasyonunu içerebilir. Bazı yaygın tedaviler şunları içerir:

  • İlaçlar: Kolinesteraz inhibitörleri ve immünosupresanlar gibi ilaçlar semptomları hafifletmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olmak için reçete edilebilir.
  • Plazmaferez: Antikorları kandan uzaklaştıran bir prosedür.
  • İntravenöz immünoglobulin (IVIG): Kas reseptörlerine saldıran antikorların etkilerine karşı koymak için kana sağlıklı antikorlar ekleyen bir tedavi.
  • Timektomi: Myastenia gravisli kişilerde genellikle anormal olan timus bezinin cerrahi olarak çıkarılması.

Ayırıcı Tanı:
Miyastenia gravis belirtileri, diğer nöromüsküler bozukluklar, tiroid bozuklukları ve bazı ilaçlar gibi diğer durumların belirtilerine benzer olabilir. Tedavi ve yönetim farklılık gösterebileceğinden myastenia gravisi diğer durumlardan ayırt etmek önemlidir. Doğru bir tanı koymak için kapsamlı bir tıbbi öykü, fizik muayene ve tanısal testler gereklidir.

Önleme:
Miyastenia gravisi önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Ancak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve belirli çevresel tetikleyicilere maruz kalmaktan kaçınmak gibi otoimmün bozukluklara katkıda bulunan risk faktörlerini azaltmak, hastalığın başlamasını veya ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir.