Kayser-Fleischer (KF) halkası, Wilson hastalığının karakteristik bir özelliği olan gözün korneasında bakır birikiminin görünür bir halkasıdır. Wilson hastalığı bakır metabolizmasının genetik bir bozukluğudur ve bakırın karaciğer, beyin ve gözler dahil olmak üzere vücudun çeşitli organlarında birikmesine neden olur.
KF halkası, bakırın korneanın Descemet zarında birikmesinden kaynaklanır. Descemet zarı, kornea ile gözün irisi arasında yer alan ince bir doku tabakasıdır. Halka, göz bir yarık lamba mikroskobu ile incelendiğinde en kolay görülen altın-kahverengi ila yeşilimsi kahverengi bir bant olarak görünür.
KF halkası Wilson hastalığı olan kişilerde her zaman mevcut değildir ve yokluğu tanıyı ortadan kaldırmaz. Bununla birlikte, diğer klinik bulgular ve laboratuvar testleriyle birlikte varlığı Wilson hastalığının teşhisine yardımcı olabilir.
KF halkası genellikle asemptomatiktir ve görmeyi etkilemez. Ancak nadir durumlarda kornea hasarına veya görme bozukluğuna neden olabilir. Bu gibi durumlarda, fazla bakırın vücuttan atılması için şelasyon terapisi ile tedavi gerekli olabilir.
Sonuç olarak, Kayser-Fleischer halkası, Wilson hastalığının karakteristik bir özelliği olan gözün korneasında bakır birikiminin görünür bir halkasıdır. Korneanın Descemet zarında bakır birikmesinden kaynaklanır ve göz yarık lamba mikroskobu ile incelendiğinde en kolay görülen altın-kahverengi ila yeşilimsi kahverengi bir bant olarak görünür. Diğer klinik bulgular ve laboratuvar testleriyle birlikte varlığı Wilson hastalığının teşhisine yardımcı olabilir.
Merhaba arkadaşlar,
Ben, tibbiterimler.com’un kurucularından biriyim. Amacımız, tıbbi bilgiyi daha anlaşılır ve basit bir şekilde sunmaktır. İnsanlar genellikle düşündüklerinden daha karmaşık hale getiriyorlar. Aksine, sadece anlayan biri basitleştirebilir.
Keyifli okumalar:)