Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

Sözlük » sözlük » Diş eti kisti

Diş eti kisti

Sürme kisti veya sürme hematomu olarak da bilinen diş eti kisti, diş etlerinde oluşabilen iyi huylu bir lezyondur. Bir tür odontojenik kisttir, yani dişle ilgili dokudan kaynaklanır.

Diş eti kistleri en sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilirler. Genellikle sürmekte olan bir dişin yakınındaki diş etlerinde küçük, sıvı dolu yumrular olarak görülürler. Kistler genellikle ağrısızdır ve bir diş muayenesi sırasında gözlenene kadar fark edilmeyebilir.

Diş eti kistlerinin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak diş sürerken diş ve çevresindeki doku arasında sıvı birikmesi nedeniyle oluştuklarına inanılmaktadır. Bu sıvı sıkışabilir ve bir kist oluşturabilir.

Dişeti kistleri genellikle tedavi gerektirmez ve diş sürmeye devam ettikçe kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, kist rahatsızlığa neden oluyorsa veya dişin sürmesini engelliyorsa, diş hekimi kisti boşaltmayı veya cerrahi olarak çıkarmayı seçebilir.

Dişeti kistlerini mukosel veya ağız kanseri gibi diğer oral lezyon türlerinden ayırt etmek önemlidir. Diş etlerinde veya diğer ağız dokularında bir lezyonla ilgili herhangi bir endişe varsa bir diş hekimine danışılmalıdır.

Özetle, diş eti kisti dişlerin sürmesi sırasında sıvı birikmesi nedeniyle diş etlerinde oluşabilen iyi huylu bir lezyondur. Genellikle tedavi gerektirmemekle birlikte, doğru teşhis ve yönetimin sağlanması için herhangi bir ağız lezyonunun bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi önemlidir.