Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Crichton-Browne işareti

Crichton-Browne işareti

“Takdis eli” veya “Takdis işareti” olarak da bilinen Crichton-Browne işareti, sinir hasarı veya medyan sinir yaralanması olan kişilerde görülebilen tıbbi bir işarettir. Adını 1800’lü yılların sonlarında bu işareti ilk kez tanımlayan İngiliz nörolog James Crichton-Browne’dan almıştır.

Crichton-Browne işaretini gerçekleştirmek için hastadan yumruk yapması ve ardından parmaklarını el sallayacak ya da kutsayacakmış gibi uzatması istenir. Hasta parmaklarını tam olarak uzatamazsa ve parmaklar bükülü kalırsa, bu pozitif bir Crichton-Browne işaretidir.

Crichton-Browne işareti tipik olarak dirsek seviyesinde travma, kompresyon veya tekrarlayan hareket nedeniyle oluşabilen medyan sinir yaralanması veya hasarı ile ilişkilidir. İşaret, median sinir tarafından innerve edilen ön koldaki fleksör kasların zayıflığı veya felcinden kaynaklanır. Hasta parmaklarını uzatmaya çalıştığında, fleksör kaslar ekstansör kaslara üstün gelerek parmakların bükülü kalmasına neden olur.

Crichton-Browne işareti, median sinir yaralanması veya hasarı olan kişilerde görülebilecek çeşitli belirtilerden biridir. Diğer belirtiler arasında elde güçsüzlük veya uyuşma, parmaklarda ağrı veya karıncalanma ve kavrama gücünde azalma yer alabilir.

Crichton-Browne belirtisi mevcutsa, tanıyı doğrulamak ve sinir hasarının boyutunu değerlendirmek için elektromiyografi (EMG) veya sinir iletim çalışmaları gibi daha ileri tanısal testler yapılabilir. Tedavi, etkilenen uzvun hareketsiz hale getirilmesini, gücü ve hareketliliği artırmak için fizik tedaviyi veya etkilenen siniri onarmak veya serbest bırakmak için cerrahi müdahaleyi içerebilir.

Özetle, Crichton-Browne işareti sinir hasarı veya medyan sinir yaralanması olan kişilerde görülebilen tıbbi bir işarettir. Pozitif bir işaret, ön koldaki fleksör kasların zayıflığını veya felcini gösterir ve altta yatan durumu ele almak için daha fazla teşhis testi ve tedavi gerektirebilir.