Bitot lekeleri, gözün konjonktivasında, korneanın yakınında görülen küçük, beyaz veya grimsi üçgen lekelerdir. Adını, bu durumu ilk kez 1860’larda tanımlayan Fransız doktor Philippe Édouard Léon Van Bambeke Bitot’dan almıştır.
Bitot lekeleri tipik olarak A vitamini eksikliğinden kaynaklanır ve en yaygın olarak yetersiz beslenmenin yaygın olduğu gelişmekte olan ülkelerde görülür. Eksiklik, konjonktivada keratin birikimine neden olur ve bu da karakteristik beyaz veya grimsi lekeler olarak ortaya çıkar.
Bitot lekeleri, özellikle yoksulluk içinde yaşayan veya A vitamini açısından zengin gıdalara sınırlı erişimi olan bölgelerde yaşayan çocuklarda yaygın olarak görülür. Bu durum tedavi edilmediği takdirde göz kuruluğuna, gece körlüğüne ve hatta tamamen körlüğe neden olabilir.
Bitot lekelerinin tedavisi tipik olarak, eksikliği tersine çevirmeye ve durumun daha da ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilecek A vitamini takviyelerinin verilmesini içerir. Ağır vakalarda, iltihabı azaltmak ve iyileşmeyi desteklemek için topikal steroidler de reçete edilebilir.
Bitot lekelerinin önlenmesi, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, tatlı patates ve karaciğer gibi A vitamini açısından zengin gıdaların yeterli miktarda alınmasını gerektirir. A vitamini eksikliği prevalansının yüksek olduğu bölgelerde takviye programları da uygulanabilir.
Sonuç olarak Bitot lekeleri, kornea yakınındaki konjonktivada A vitamini eksikliğinden kaynaklanan küçük, beyaz veya grimsi üçgen lekelerdir. Bu durum genellikle gelişmekte olan ülkelerde görülür ve tedavi edilmezse ciddi göz sorunlarına yol açabilir. Tedavisi A vitamini takviyelerinin verilmesini, önlenmesi ise A vitamini açısından zengin gıdaların yeterli miktarda alınmasını içerir.
Merhaba arkadaşlar,
Ben, tibbiterimler.com’un kurucularından biriyim. Amacımız, tıbbi bilgiyi daha anlaşılır ve basit bir şekilde sunmaktır. İnsanlar genellikle düşündüklerinden daha karmaşık hale getiriyorlar. Aksine, sadece anlayan biri basitleştirebilir.
Keyifli okumalar:)