Kolorektal kanser olarak da bilinen bağırsak kanseri, kolon veya rektumu etkileyen bir kanser türüdür. Hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilen yaygın bir kanserdir ve tipik olarak kolon veya rektumdaki prekanseröz poliplerden gelişir.
Belirtiler ve İşaretler:
Bağırsak kanserinin belirtileri arasında ishal veya kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, dışkıda kan, karın ağrısı veya kramp, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı ve halsizlik yer alabilir.
Teşhis:
Bağırsak kanserinin teşhisi genellikle doktorun kolon ve rektumun içini kanser veya polip belirtileri açısından görmesini sağlayan kolonoskopi gibi testlerin bir kombinasyonunu içerir. Bağırsak kanserinin teşhisine yardımcı olmak için kan testleri, BT taramaları gibi görüntüleme testleri ve dışkı testleri de kullanılabilir.
Tedavi:
Bağırsak kanseri tedavisi, kanserin evresine ve konumuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Bağırsak kanserinin ana tedavisi genellikle kolon veya rektumun kanserli bölümünün çıkarılmasını içeren cerrahidir. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi de, özellikle kanser kolon veya rektumun ötesine yayılmışsa, kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri küçültmek için kullanılabilir.
Ayırıcı Tanı:
Bağırsak kanseri semptomları, iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD), irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve hemoroid gibi diğer durumlara benzer olabilir. Bu nedenle, çok çeşitli olası tanıları göz önünde bulundurmak ve benzer semptomlara sahip diğer durumları elemek önemlidir. Benzer şekilde ortaya çıkabilecek diğer durumlar arasında divertikülit, gastroenterit ve çölyak hastalığı sayılabilir. Doğru tanı ve uygun tedaviyi belirlemek için bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılması gereklidir.
Merhaba arkadaşlar,
Ben, tibbiterimler.com’un kurucularından biriyim. Amacımız, tıbbi bilgiyi daha anlaşılır ve basit bir şekilde sunmaktır. İnsanlar genellikle düşündüklerinden daha karmaşık hale getiriyorlar. Aksine, sadece anlayan biri basitleştirebilir.
Keyifli okumalar:)