Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Ağız ülserleri

Ağız ülserleri

Aft olarak da bilinen ağız ülserleri, ağızda oluşabilen ağrılı ve sıklıkla tekrarlayan yaralardır. Genellikle iç yanaklarda, dudaklarda, diş etlerinde, dilde ve ağzın çatısında gelişirler. Ağız ülserleri genellikle ciddi bir durum değildir ve kişisel bakım önlemleri veya reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir.

Belirtiler ve Bulgular:
Ağız ülserlerinin belirti ve bulguları şunları içerebilir:

  • Etkilenen bölgede ağrı veya rahatsızlık
  • Kırmızı veya beyaz kenarlıklı, küçük, yuvarlak veya oval şekilli bir yara
  • Sarı veya grimsi-beyaz bir merkez
  • Etkilenen bölgede şişme veya iltihaplanma
  • Yara ortaya çıkmadan önce karıncalanma veya yanma hissi
  • Yeme veya içme güçlüğü

Teşhis:
Ağız ülserlerinin teşhisi genellikle ağzın fiziksel muayenesine dayanır. Nadir durumlarda, diğer durumları ekarte etmek için biyopsi yapılabilir.

Tedavi:
Ağız ülserleri genellikle bir veya iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, tedavi ağrıyı hafifletmeye ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

  • Reçetesiz satılan ilaçlar: Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler ağrıyı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Topikal ilaçlar: Kortikosteroid veya anestezik maddeler içeren reçetesiz veya reçeteli kremler, jeller veya ağız gargaraları ağrıyı hafifletmeye ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir.
  • Ev ilaçları: Ağzı tuzlu suyla çalkalamak veya yaraya kabartma tozu ve su karışımı uygulamak iyileşmeyi desteklemeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ayırıcı Tanı:
Ağız ülserlerinin semptomları, uçuk veya oral pamukçuk gibi diğer rahatsızlıkların semptomlarına benzer olabilir. Tedavi ve yönetim farklılık gösterebileceğinden ağız ülserlerini diğer durumlardan ayırt etmek önemlidir. Doğru tanı koymak için kapsamlı bir tıbbi geçmiş, fizik muayene ve tanısal testler gereklidir.

Önleme:
Ağzı tahriş eden gıdalardan kaçınmak, iyi bir ağız hijyeni sağlamak ve stresi azaltmak gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri ağız ülserlerini önlemeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, vitamin eksikliği ağız ülserlerinin gelişimine katkıda bulunabilir, bu nedenle vitamin ve mineraller açısından zengin dengeli bir diyet de ağız ülserlerini önlemeye yardımcı olabilir.