Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Serviks

Serviks

Serviks, uterusun alt kısmını vajinaya bağlayan silindirik bir yapıdır. Serviks olarak da adlandırılan bu yapı, adet kanı ve sperm için bir geçiş yolu görevi görür. Rahim ağzı bir kadının üreme sağlığında önemli bir rol oynar çünkü fetüsü doğum yapmaya hazır olana kadar rahim içinde tutarak hamileliğin sürdürülmesine yardımcı olur.

Rahim ağzı iki ana bölümden oluşur: rahme bakan iç kısım, serviks ve vajinaya bakan dış kısım. Bu iki kısım, rahim ağzı kanserinin sıklıkla meydana geldiği dönüşüm bölgesi olarak bilinen bir çizgi ile ayrılır.

Serviksi etkileyebilecek tıbbi durumlar şunları içerir:

  1. Servikal displazi: Bu, serviksin yüzeyinde anormal hücrelerin büyüdüğü kanser öncesi bir durumdur. Genellikle laboratuvar analizi için rahim ağzından hücre alan Pap smear ile tespit edilir.
  2. Rahim ağzı kanseri: Rahim ağzı hücrelerinde oluşan bir kanser türüdür. Genellikle insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır ve Pap smear veya HPV testi ile tespit edilebilir.
  3. Servisit: Bu, bakteriyel veya viral enfeksiyonların neden olduğu rahim ağzı iltihabıdır. Ağrı, akıntı ve kanamaya neden olabilir.

Servikal hastalığın teşhisi genellikle tıbbi öykü, fizik muayene ve Pap smear ve HPV testi gibi tarama testlerinin bir kombinasyonunu içerir. Bazı durumlarda, tanıyı doğrulamak için biyopsi gerekebilir.

Servikal hastalık tedavisi spesifik tanıya bağlıdır ve ilaç tedavisinden ameliyata kadar değişebilir. Erken evre servikal displazi veya servikal kanser için, koni biyopsisi veya loop elektrocerrahi eksizyon (LEEP) prosedürleri gibi prosedürler, anormal hücreleri serviksten çıkarmak için kullanılırsa vardır. Daha ilerlemiş rahim ağzı kanseri vakaları histerektomi, kemoterapi veya radyasyon tedavisi gerektirebilir.

Özetle, rahim ağzı rahim ve vajinayı birbirine bağlayan önemli bir yapıdır ve kadınların üreme sağlığında önemli bir rol oynar. Serviksi etkileyen durumlar tarama testleri ile tespit edilebilir ve özellikle erken teşhis edilirse genellikle tedavi edilebilir. Düzenli pelvik muayeneler ve Pap smear anormalliklerin belirlenmesine ve erken tedaviye yardımcı olur.