Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Işık refleksi/ Pupiller ışık refleksi

Işık refleksi/ Pupiller ışık refleksi

Pupiller ışık refleksi, ışık yoğunluğundaki değişikliklere yanıt olarak göz bebeğinin boyutunu kontrol eden bir reflekstir. Göze giren ışık miktarını düzenlemeye yardımcı olan önemli bir mekanizmadır ve otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Refleks, gözün irisindeki iki kas grubunu kullanarak çalışır: dairesel kas (sfinkter) ve radyal kas (dilatör). Göze giren ışık miktarı arttığında, dairesel kas kasılarak göz bebeğinin daralmasına veya küçülmesine neden olur. Tersine, ışık miktarı azaldığında, radyal kas kasılarak göz bebeğinin genişlemesine veya büyümesine neden olur.

Pupiller ışık refleksi, bir göze ışık tutularak ve her iki göz bebeğindeki tepki gözlemlenerek test edilebilir. Normalde, bir göze ışık tutulduğunda her iki göz bebeği de daralmalı ve ışık kaldırıldığında her iki göz bebeği de genişlemelidir. Bu yanıt otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve sinir sisteminin bütünlüğünü değerlendirmek için kullanılabilir.

Pupiller ışık refleksindeki değişiklikler kafa travması, beyin tümörleri ve nörolojik bozukluklar gibi bir dizi tıbbi durumun göstergesi olabilir. Asimetrik göz bebeği boyutu veya ışığa yanıt vermeme gibi anormal bir yanıt, bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Pupiller ışık refleksi aşağıdaki kraniyal sinirleri içerir:

Optik sinir (kraniyal sinir II): Bu sinir, ışık yoğunluğuyla ilgili bilgiler de dahil olmak üzere görsel bilgileri retinadan beyne taşır.

Okülomotor sinir (kraniyal sinir III): Bu sinir, ışığa tepki olarak göz bebeğinin daralmasına neden olan iristeki dairesel kası (sfinkter) kontrol eder.

Sempatik sinirler: Bu sinirler omurilikten kaynaklanır ve iristeki radyal kası (dilatör) kontrol etmek için göze doğru ilerleyerek karanlığa tepki olarak göz bebeğinin genişlemesine neden olur.

Işık bir göze girdiğinde retina tarafından algılanır ve optik sinir yoluyla beyne gönderilir. Beyin daha sonra okülomotor sinir aracılığıyla her iki gözün irisindeki dairesel kasa bir sinyal göndererek göz bebeklerinin daralmasına neden olur. Aynı zamanda beyin, sempatik sinirler aracılığıyla her iki gözün irisindeki radyal kasa bir sinyal göndererek göz bebeklerinin genişlemesine neden olur. Bu, her iki göz bebeğinin de aynı boyutta olmasını ve ışıktaki değişikliklere eşit yanıt vermesini sağlar.