Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Güneş yanığı

Güneş yanığı

Güneş yanığı, güneşin ultraviyole (UV) radyasyonuna aşırı maruz kalmanın neden olduğu bir cilt hasarı türüdür. Cilt, güneş kremi ve koruyucu giysi gibi uygun koruma olmadan uzun süre güneşe maruz kaldığında ortaya çıkabilir.


Belirtiler ve bulgular:
Güneş yanığı aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir:

  1. Ciltte kızarıklık ve hassasiyet
  2. Etkilenen bölgede şişme ve kabarma
  3. Kaşıntı ve ağrı
  4. Ateş, titreme, bulantı (şiddetli ise)

Teşhis:
Güneş yanığı genellikle tipik semptomlarına ve yakın zamanda güneşe maruz kalma öyküsüne dayanarak teşhis edilir.

Süreç:
Güneş yanığının tedavisi semptomların ciddiyetine bağlıdır. Küçük güneş yanıkları soğuk kompresler ve ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Aloe vera veya diğer nemlendirici losyonlar da etkilenen bölgeyi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Daha ciddi vakalarda tedavi gerekebilir.

Bu, iltihaplanmayı ve kaşıntıyı azaltmak için reçeteli ağrı kesiciler veya topikal steroidler içerebilir. Bazı durumlarda, ciddi dehidrasyon ve diğer komplikasyonlar için hastaneye yatış gerekebilir.

Ayırıcı tanı:
Güneş yanığı, karakteristik semptomları ve güneşe maruz kalma öyküsü ile diğer cilt rahatsızlıklarından ayırt edilebilir. Bununla birlikte, güneş yanığına benzeyen diğer durumların ekarte edilmesi önemlidir, örneğin: B. Alerjik reaksiyonlar, böcek ısırıkları veya enfeksiyonlar.

Önleme:
Güneş yanığından kaçınmanın en iyi yolu, özellikle güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde güneşe maruz kalmayı sınırlandırmaktır. Şapka, uzun kollu gömlek ve pantolon gibi koruyucu giysiler giymek de önemlidir. Açıkta kalan tüm cildinize en az SPF 30 içeren güneş kremi sürün ve her 2 saatte bir veya yüzdükten ya da terledikten sonra tekrar uygulayın.