Sözlük » Ürtiker

Ürtiker

Ürtiker olarak da bilinen ürtiker, ciltte kabarık, kırmızı, kaşıntılı yumrular veya şişliklerin ortaya çıkmasıyla karakterize yaygın bir cilt rahatsızlığıdır.

Belirtiler ve bulgular:
Ürtiker aniden ortaya çıkabilir ve genellikle kaybolmadan önce saatler veya günler sürer. Kabarık şişlikler boyut ve şekil bakımından değişiklik gösterir ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Genellikle kaşıntılıdırlar ve yanma veya batma hissi eşlik edebilir. Bazı durumlarda kurdeşen dudakların, dilin ve boğazın şişmesine neden olarak nefes almayı zorlaştırabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Teşhis:
Ürtiker teşhisi genellikle fizik muayene ve hastanın tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesine dayanır. Kurdeşenin nedeni net değilse, tetikleyiciyi belirlemek için alerji testleri yapılabilir.

Süreç:
Hafif ürtiker vakaları genellikle reçetesiz satılan antihistaminiklerle tedavi edilebilir, bu da kaşıntıyı hafifletmeye ve döküntünün şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. gerekebilir. Ürtiker, B. Otoimmün veya bulaşıcı hastalık gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanıyorsa. Ürtikerden kurtulmak için altta yatan hastalığın tedavisi gereklidir.

Ayırıcı tanı:
Ürtiker bazen egzama ve sedef hastalığı gibi diğer cilt hastalıkları ile karıştırılır. Ayrıca, soğuk ürtikeri ve egzersize bağlı ürtiker gibi bazı ürtiker türleri alerjik reaksiyonlardan ziyade spesifik fiziksel uyaranlardan kaynaklanabilir. Şişlik mevcutsa, ciddi bir alerjik reaksiyona işaret edebileceğinden bir doktora görünmek önemlidir.

Ürtiker