Mitokondri, insan hücreleri de dahil olmak üzere çoğu ökaryotik hücrede bulunan özelleşmiş organellerdir. Birincil işlevleri hücresel solunum adı verilen bir süreçle adenozin trifosfat (ATP) formunda enerji üretmek olduğu için bazen hücrenin “enerji santralleri” olarak adlandırılırlar.
İçerik
Mitokondri, nerede ve işlevi nedir
Mitokondrilerin mitokondriyal DNA (mtDNA) adı verilen kendi DNA’ları vardır ve hücre içinde bağımsız olarak çoğalabilirler. Milyarlarca yıl önce ökaryotik progenitör hücreler tarafından yutulan eski simbiyotik bakterilerden kaynaklandıkları düşünülmektedir.
Mitokondrinin ana işlevi, sitrik asit döngüsü (Krebs döngüsü veya TCA döngüsü olarak da adlandırılır) ve oksidatif fosforilasyon olarak bilinen bir dizi biyokimyasal reaksiyon yoluyla ATP üretmektir. Bu süreçler, enzimlerin ve elektron taşıma zincirlerinin bulunduğu mitokondriyal iç zar içinde gerçekleşir.
Enerji üretimine ek olarak, mitokondri diğer bazı hücresel süreçlerde de rol oynar. Kalsiyum sinyali, hücre büyümesi ve farklılaşması, hücre ölümünün düzenlenmesi (apoptoz) ve hücre fonksiyonu için gerekli spesifik moleküllerin sentezinde rol oynarlar.
Mitokondriyal işlev bozukluğu veya hasar, mitokondriyal bozukluklar, nörodejeneratif bozukluklar, metabolik bozukluklar ve yaşa bağlı hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara ve durumlara yol açabilir. Bilim insanları sağlık ve hastalıktaki rollerini keşfetmeye devam ettikçe mitokondri ve işlevleri üzerine araştırmalar devam etmektedir.
Mitokondriyal DNA (mtDNA) kalıtımı
Mitokondriyal DNA (mtDNA) kalıtımı, mtDNA’nın bir nesilden diğerine aktarıldığı süreci ifade eder. Her iki ebeveynden de kalıtılan nükleer DNA’nın aksine, mtDNA yalnızca anneden kalıtılır. Bu kalıtım modeli maternal veya anneden kalıtım olarak bilinir.
Bu benzersiz kalıtım modelinin nedeni, spermin döllenme sırasında genellikle döllenmiş yumurtaya mitokondri bağışlamamasıdır. Bunun yerine, döllenmiş yumurta içinde bulunan mitokondriler yalnızca annenin yumurtasından türetilir. Bu nedenle, yavrunun tüm mtDNA’sı anneden gelir.
Döllenme sırasında, spermde mitokondri varsa, bunlar normalde ubikitinasyon adı verilen bir işlemle yok edilir. Bu, ortaya çıkan embriyoların yalnızca maternal mtDNA taşımasını sağlar. Sonuç olarak, ara sıra mutasyonlar meydana gelse de mtDNA dizileri nesiller boyunca nispeten sabit kalır.
mtDNA sadece anneden kalıtıldığı için, doğrudan anne soyunu takip eder. Bu özellik mtDNA’yı insan evrimi, popülasyon genetiği çalışmaları ve anne soyunun takibi için kullanışlı hale getirir. Bilim insanları, bir bireyin mtDNA dizilerini karşılaştırarak ortak anne soyunun izini sürebilir ve ortak anne soyunu paylaşan insan grupları olan mitokondriyal haplogruplarını oluşturabilir.
Her ne kadar mtDNA öncelikle anneden miras alınsa da, mtDNA’nın babadan miras alındığı nadir vakaların rapor edildiğini belirtmek önemlidir. Bununla birlikte, bu vakalar çok nadirdir ve genellikle
Merhaba arkadaşlar,
Ben, tibbiterimler.com’un kurucularından biriyim. Amacımız, tıbbi bilgiyi daha anlaşılır ve basit bir şekilde sunmaktır. İnsanlar genellikle düşündüklerinden daha karmaşık hale getiriyorlar. Aksine, sadece anlayan biri basitleştirebilir.
Keyifli okumalar:)