Sözlük » Ashby tekniği

Ashby tekniği

Ashby yöntemi veya Ashby refleks yöntemi olarak da bilinen Ashby tekniği, kas-iskelet sistemi ve nöromüsküler disfonksiyonu değerlendirmek ve tedavi etmek için kullanılan bir fizik tedavi tekniğidir. İngiliz fizyoterapist Joan Ashby tarafından 1950’lerde ve 1960’larda geliştirilmiştir.

Ashby tekniği, hasta belirli bir hareketi veya duruşu gerçekleştirirken belirli kaslara, tendonlara veya bağlara basınç veya direnç uygulanmasını içerir. Bu, kas gücünü, eklem hareketliliğini ve sinir fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılabilecek refleksif bir yanıt oluşturur. Ayrıca kas gücünü ve koordinasyonunu iyileştirmek, ağrıyı hafifletmek ve genel işlevi iyileştirmek için de kullanılabilir.

Teknik tipik olarak hastanın duruşu, hareket kalıpları ve kas tonusunun değerlendirilmesiyle başlar. Terapist daha sonra zayıflık, gerginlik veya işlev bozukluğu alanlarını belirler ve hasta belirli bir hareketi veya duruşu gerçekleştirirken bu alanlara basınç veya direnç uygular. Bu, kas gücünü, eklem hareketliliğini ve sinir fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılabilecek refleksif yanıtı uyarır.

Değerlendirme tamamlandıktan sonra terapist, herhangi bir işlev bozukluğu veya zayıflık alanını tedavi etmek için Ashby tekniğini kullanabilir. Bu, hasta güç ve koordinasyonu geliştirmek için tasarlanmış egzersizler veya hareketler yaparken belirli kaslara veya eklemlere basınç veya direnç uygulanmasını içerebilir. Terapist ayrıca ağrıyı hafifletmek veya hareket aralığını iyileştirmek için masaj veya germe gibi manuel teknikler de kullanabilir.

Ashby tekniği genellikle manuel terapi, terapötik egzersiz ve ısı veya buz gibi modaliteler gibi diğer fizik tedavi teknikleriyle birlikte kullanılır. Genellikle sırt ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı, diz ağrısı ve diğer kas-iskelet sistemi veya nöromüsküler rahatsızlıklar gibi durumları tedavi etmek için kullanılır.

Özetle, Ashby tekniği kas-iskelet sistemi ve nöromüsküler disfonksiyonu değerlendirmek ve tedavi etmek için kullanılan bir fizik tedavi tekniğidir. Hasta belirli bir hareketi veya duruşu gerçekleştirirken belirli kaslara, tendonlara veya bağlara basınç veya direnç uygulanmasını içerir; bu da kas gücünü, eklem hareketliliğini ve sinir fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılabilecek refleksif bir yanıt oluşturur. Bu teknik, kas gücünü ve koordinasyonunu iyileştirmek, ağrıyı hafifletmek ve genel işlevi iyileştirmek için kullanılabilir.

Vishnu2011, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons