Sözlük » Adaptif bağışıklık sistemi,

Adaptif bağışıklık sistemi,

Adaptif bağışıklık sistemi, patojenlere karşı hedefli ve spesifik bir savunma sağlayan bağışıklık sisteminin özelleşmiş bir parçasıdır. Karşılaştığı belirli antijenleri veya yabancı maddeleri tanıma ve hatırlama ve bu antijenlere göre uyarlanmış bir yanıt oluşturma yeteneğine sahiptir.

Adaptif bağışıklık sistemi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı hücre türünden oluşur:

B hücreleri: Belirli antijenlere bağlanabilen ve onları nötralize edebilen proteinler olan antikorları üreten hücreler.

T hücreleri: Enfekte hücreleri doğrudan yok edebilen veya diğer bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olan hücreler.

Antijen sunan hücreler (APC'ler): Antijenleri işleyip T hücrelerine sunabilen ve bir bağışıklık tepkisini tetikleyen hücreler.

Adaptif bağışıklık sistemi, doğuştan gelen bağışıklık sistemine göre daha hedefli ve güçlü bir yanıt oluşturabilir çünkü belirli antijenleri “öğrenme” ve hatırlama yeteneğine sahiptir. Bu, vücudun aynı antijenle bir sonraki karşılaşmasında bağışıklık sisteminin daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebileceği anlamına gelir.

Adaptif bağışıklık sistemi, vücudu virüsler, bakteriler ve mantarlar da dahil olmak üzere birçok patojen türünden korumak için gereklidir. Belirli kanser türlerine karşı korunmada da önemlidir. Aşılar, hastalığa neden olmadan, belirli bir antijene karşı hedeflenmiş bir yanıt üretmek için adaptif bağışıklık sistemini uyararak çalışır.